Zoeken in deze blog

dinsdag 2 juni 2015

Biefstukreepjes en champignons met Turks brood

Voor de biefstuk:
150 gr biefstuk in reepjes gesneden.
1 kleine ui gesnipperd
Stukje rode paprika grof gehakt
Zw peper
Zout
3 tl köftekruiden
2 tl knoflook fijngewreven

Voor de Champignons:
Handje Kastanje Champignons gevierendeeld.
Stukje ui gesnipperd
2 tl knoflook fijngewreven
1 tl paprikapoeder

1 lente ui klein gehakt

Roomboter
Slaolie

Bereiding:
Verhit een deel roomboter met een deel olie in een wok of ruime pan.
Bak de reepjes biefstuk in 1 minuut.
Bak dan snel de ui en knoflook mee.
Voeg de paprika toe.
Strooi de poederkruiden erover en roerbak nog eventjes een paar seconden.
Plaats het vlees op een warm bord.

Verhit nog een beetje vet.
Bak de ui en knoflook met de champignons in 3 of 4 minuten.
Strooi de paprikapoeder erdoor.

Voeg de champignons bij de biefstuk op het bord.

Garneer met veel lente-ui.

Opdienen met Turks brood of een pitabroodje.

Saus suggesties:

Tomatensaus, knoflooksaus, bbq saus…

Paprika kikkererwten

Nodig:
300 gr. gedroogde kikkererwten, geweekt en  gekookt.
1 kleine ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
Een stukje Madame Jeanette fijn gehakt
1 tomaat klein gesneden. Eventueel zaadlijsten verwijderen.
3 tl paprikapuree (öncü Tatli Biber salçasi) Bij de Turkse winkels verkrijgbaar.
3 tl tomatenpuree
Zwarte peper
1 kippenbouillonblokje
3 tl paprikapoeder
1 tl korianderpoeder
Slaolie

Bereiding:
Kijk de kikkererwten na op verontreinigingen en stenen.
Was ze grondig.
Laat ze tenminste 12 uur weken in 3 liter water.
Kook dan de kikkererwten in het weekwater langzaam gaar tot je ze tussen je vingers kunt pureren.
Giet de kikkererwten dan af.
Laat ze afkoelen.
Heb je niet zoveel tijd of geen gedroogde kikkererwten beschikbaar? Dan kun je ook een groot blik kikkererwten uit de toko opentrekken en laten uitdruipen.

Verhit een wok.
Verhit olie in de wok.
Bak hierin de uien en knoflook kort aan en voeg de Madame Jeanette toe.
Voeg de tomaat toe en laat de massa goed bakken tot de tomaat begint in de drogen.
Voeg de paprikapuree en tomatenpuree toe en laat deze een minuut meebakken.
Voeg de kikkererwten toe en roer de inhoud van de wok goed dooreen tijdens het bakken.
Strooi Zwarte peper, verpulverd kippenblokje, paprikapoeder en korianderpoeder door het gerecht en roerbak alles nog eens  goed.


Als bijgerecht bij een rijstschotel.

Buffalo Rijst

Nodig:
1 kopje droge Basmati rijst. Koken volgens voorschrift, afkoelen en losroeren.
100 gram ontbijtspek in reepjes.
½ ui gesnipperd
1 teen knoflook fijngehakt
2 geklutste eieren
3 tot 4 el buffalo wurms/meelwormen
1 el bieslook gehakt
1 maggiblokje
Zout
peper
Slaolie

Bereiding:
Verhit de olie op hoog vuur in een wok.
Bak het ontbijtspek licht aan.
Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze kort mee.
Schuif dit allemaal naar een zijde van de wok en bak in het midden de eieren geroerd.
Voeg de buffalo wurms toe en roer alles door elkaar.
Voeg de losgeroerde rijst toe.
Bak op hoog vuur de rijst tot een homogene dampende pan gemengde rijst.
Verpulver het maggiblokje.
Naar smaak zout en peper toevoegen.
Vlak vóór het opdienen bieslook er overheen strooien.

Buffalo rijst in combinatie met kikkererwten en kalkoenbiefstuk.
Veelzijdig op te dienen met vlees, vis of als een hapje gebakken rijst.

Saus suggesties: 
Satésaus, Chilisaus, Japanse Soyasaus, tomatenketchup…


Een goed verstaander zal begrijpen dat er vele varianten voor de mee te bakken ingrediënten te bedenken zijn.

Kalkoenbiefstuk van de bakplaat

Nodig:
250 gr Kalkoenbiefstuk in grote dobbelstenen gesneden.
Het vlees insmeren met het volgende:
Zwarte peper.
Zout.
1 teen knoflook.
1 tl Korianderpoeder.
1 tl Kardamom.
2 tl paprikapoeder.
Laat dit een uurtje intrekken.

Bereiding: 
Rijg de blokjes vlees aan satéstokjes
Smeer de spiesjes in met 1 el slaolie

Verhit een bakplaat op een gasbrander, een houtskoolvuurtje of elektrisch.

Bak de spiesjes onder regelmatig keren op de bakplaat.


Dien ze op met Black Jack smokey bbq saus van Remia.



Fusilli salade


Nodig voor de salade:
4 ruime koppen fusilli, al dente koken, afgieten, koud afspoelen en uitlekken.
75 gr Dikke plak ham in kleine dobbelsteentjes of plakjes gesneden.
Rode en groene paprika grof gesneden
Winterpeen klein gesneden
Bosui gesneden
Sla Romaine grof gesneden
Tomaat Zaadlijsten verwijderd
1 Ui klein gehakt
4 el 40+ Geraspte kaas
Doperwten
Courgette klein gesneden
2 eieren hardgekookt klein gesneden
Peterselie fijn gehakt

Het staat je vrij om de hoeveelheden naar eigen smaak te bepalen.

Meng al deze voorbewerkte ingrediënten gelijkmatig


Voor de saus:
Meng:
1 deel Franse mosterd
3 delen mayonaise
1 deel maple siroop (ahorn) of honing
1 teen knoflook
Zout
Zwarte peper
Paprikapoeder
Chilipoeder

Meng de saus door de salade.


Gekoeld bewaren en opdienen.