Zoeken in deze blog

dinsdag 6 juni 2017

Kipballetjes

Nodig:
1 pond kipgehakt
1 zeer fijn gehakte ui
2 tenen knoflook fijngewreven.
4 tl paprikapoeder
2 tl mosterdpoeder
1 tl chilipoeder
1 handje zeer fijn gehakte selderie.
1 el olie

Bereiding:
Meng alle ingrediënten met het gehakt.
Bevochtig de handen en draai balletjes van het mengsel.
Bak de balletjes langzaam in hete olie.

Serveer ze met grof gesneden uiringen en een sausje naar keuze.

Marinade voor kipkluifjes en -vlerkjes

Voldoende voor 750 gr vlees

Nodig:
3 tl uipoeder
2 tenen knoflook fijngewreven
3 tl laospoeder
2 tl kentjurpoeder
2 el rum
2 el ketjap manis
zout
zwarte peper

Bereiding:
Maak een mengseltje van alle genoemde ingrediënten.
Wrijf de vlerkjes en kluifjes ermee in.
Doe dit bij voorkeur een nacht van te voren doch minimaal een uur.

Rooster het vlees langzaam boven een houtskoolvuurtje.

Saté marinade

Genoeg voor 500 gram kippedijenfilet

Nodig:
3 tl uipoeder
2 tl gemberpoeder
2 tenen knoflook
2 el ketjap manis
2 el rum
zout
peper




Bereiding:
Wrijf de knoflook fijn.
Maak een mengseltje van al de genoemde ingrediënten.
Snij de kippendijenfilet in dobbelsteentjes en vermeng het gesneden vlees met de marinade.
Marineer het vlees tenminste een uur.
Bij voorkeur een nachtje van te voren beginnen met marineren.
Rijg het vlees aan satéstokjes en rooster het boven een houtskoolvuurtje.

maandag 8 mei 2017

Avocado met Hollandse garnalen

Nodig:
1 rijpe avocado prakken
1 sjalotje snipperen
1 teentje knoflook fijnwrijven
1 snufje zwarte peper
1 tl zout
1 el olijfolie
1 el peterselie klein gehakt
75 gr Surimi kleingesneden
2 el mayonaise
2 el tomatenketchup
150 gr Hollandse garnalen
1 snufje cayennepeper
1 halve el limoensap




Meng bovenstaande goed. Bij voorkeur mayonaise en ketchup eerst mengen met de surimi voor je het toevoegt.

Voor de garnering:
8 jonge Romanoslablaadjes
Paprikapoeder mild

Verdeel de slablaadjes in een schaaltje. Verdeel daar de avocadosalade over en omheen.

Op de foto serveersuggestie met asperges. Maar gewoon een partje van een hardgekookt eitje kan ook.

Boterzachte spareribs

Nodig:
1 kam spareribs

Voor de marinade:
6 el Ketjap manis
2 tl sambal oelek
2 el mushroom vegetarian sauce
2 el suiker
4 teen knoflook
3 tl uipoeder
3 el sweet chilisauce
2 tl zwarte peper
3 tl gemberpoeder
1 el appelazijn of gewone witte azijn
3 tl zout
Dit is voldoende marinade voor 1 kam ribs.

Bereiding:
Meng bovenstaande kruiden en specerijen met de ketjap, azijn, mushroomsauce en chilisaus. Dit is genoeg voor 1 kam spareribs.

Smeer de kam spareribs in met een laag van het marinademengsel. Bewaar de rest van het mengsel.
Laat de spareribs minimaal een uur, maar bij voorkeur een nacht marineren in een toegedekte schaal. Beter nog is de kam spareribs in een nauwsluitende zak te binden en zo te marineren gedurende de beschikbare tijd.
Verhit de oven, grill of bbq voor op 110 graden.
Verpak de spareribs goed sluitend in aluminiumfolie.
plaats de spareribs in de oven of de grill en laat deze 3 tot 4 uur indirect garen. Dus niet direct boven het vuur maar ernaast of de kolen er op ruime afstand omheen!!!
Belangrijk is de temperatuur! Deze mag niet hoger dan 110 graden worden.


Verwijder na het garen de folie om het vlees en plaats de spareribs op het grill rooster. Smeer de ribs herhaaldelijk in met de rest van de marinade. Bij voorkeur bij elke keer omdraaien.
Verhoog de grill temperatuur naar ca. 180 graden.
Grill de ribs in ca 15 minuten mooi glanzend bruin zonder dat ze zwart verbranden. Dat kan rechtstreeks op het rooster of in een van de mooie rekjes die hiervoor te koop zijn.
Smeer ze vlak voor het opdienen nogmaals in met een laagje marinade, leg ze nog 5 minuten op het rooster.
Gereed voor opdienen.

Deze ribs hebben eigenlijk geen saus meer nodig. Er zit immer een flinke laag smaak omheen en het vlees is reeds terdege gemarineerd.